Vieni kiaušinius virti deda į verdantį vandenį, kiti į šaltą, vieni kiaušinius verda 9 min., kiti 7 min., kiti 5 min., dar kiti tik 3 min. Kiek vis dėlto reikia laiko virti kiaušinius ir kokiame vandenyje pradėti virti: šaltame ar užvirusiame? Atsakymo į šiuos klausimus nutariau paieškoti pats, tad nusipirkęs dėžutę rudų kiaušinių nužingsniavau į virtuvę...
Užvirusiame vandenyje...
7 kiaušinius vieną paskui kitą dėjau į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir viriau atitinkamai 2,3,4,5,6,7 ir 8 min.. Išvirusius kiaušinius sunumeravau, kad nesuklysčiau kur kuris:
po 2 min.
Štai taip atrodė kiaušinis viręs tik 2 minutes "užvirusiame" vandenyje:Lupant šio kiaušinio lukštą iš karto trūko viršūnėlė ir išsiliejo nesukietėjęs baltymas. Lupti lukštą taip, kad liktų nepažeistas baltymas buvo neįmanoma.
po 3 min.
Po 3 minučių virimo kiaušinis jau "davėsi" lupamas. Atsargiai lupant kiaušinio lukštą buvo galima išsaugoti sukietėjusį baltymą. Tiesa nulupęs beveik iki pusės toliau lupti nesiryžau - baltymo sienelė galėjo plyšti:Kiaušinio viduje vis dar buvo skysto baltymo:
po 4 min.
Po 4 minučių virimo kiaušinis atrodė idealiai tinkantis mėgstantiems "skystai" virtus kiaušinius. Baltymo sienelės tvirtos - atsargiai lupant galima nulupti nors ir visą lukštą:
Kiaušinio viduje baltymo skaidriu pavidalu jau neradau. Buvo tik balta drumzlina besiruošianti kietėti skysta masė aplipusi aplink trynį:
po 5 min.
Po 5 minučių virimo buvo galima drąsiai nulupti jau visą kiaušinį:
Kiaušinio baltymas buvo praktiškai sukietėjęs, tik vietomis matėsi dar šiek tiek baltų "snarglių". Kietėti-tirštėti buvo pradėjęs ir kiaušinio trynys:
po 6 min.
Po 6 minučių virimo kiaušinio trynys labai sutirštėjo - idealus "pusiau skysto" kiaušinio variantas:
po 7 min.
Po 7 minučių skystos masės praktiškai nebeliko:
po 8 min.
Po 8 minučių.skystos masės nėra, bet yra tirštos ir akivaizdu, kad dar reikia šiek tiek laiko (+1min.) tam, kad kiaušinis būtų idealiai "kietai" išviręs:
Šaltame vandenyje...
Na o dabar kiaušiniai virti šaltame vandenyje. Į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu panardinau 2 kiaušinius:
Vieną kiaušinį užvirus vandeniui viriau 2 min., kitą 4 min.
po 2 min.
Po 2 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė kaip po 7 min. "užvirusiame" vandenyje:
po 4 min.
O štai po 4 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė geriau išviręs nei po 8 min. virimo "užvirusiame" vandenyje:
Išvada...
Kiaušinius geriau virti "šaltame" vandenyje, tai yra, kiaušinius dėti į puodą su šaltu vandeniu. Kaista vanduo, kartu kaista ir kiaušinis. Tokiu būdu verdant taupysis ne tik laikas bet ir dujos (ar elektra), o kiaušinio skonis nenukentės...
Verdant šaltame vandenyje:
po 1 min. - skystas
po 2 min. - pusiau skystas
po 4 min. - kietas
Verdant užvirusiame vandenyje:
po 4 min. skystas
po 6 min. pusiau skystas
po 9 min. kietas
Verdant šaltame vandenyje:
po 1 min. - skystas
po 2 min. - pusiau skystas
po 4 min. - kietas
Verdant užvirusiame vandenyje:
po 4 min. skystas
po 6 min. pusiau skystas
po 9 min. kietas
Mano atveju kiaušiniai buvo verdami ant vidutinio intensyvumo ugnies (dujų). Jeigu virsite kiaušinius ant mažesnės ar didesnės ugnies rezultatai tikėtina bus šiek tiek kitokie.
P.s.
Bendras "užvirusiame" vandenyje virtų kiaušinių vaizdas:O čia "šaltame" vandenyje:
PAPILDYTA 2015-10-25:
Tobulumui ribų nėra. Kai 2011 m. dariau šį eksperimentą su kiaušinių virimu. Gautus rezultatus paviešinau šiame puslapyje ir jie sulaukė nemažo populiarumo. Galvojau - ką ten daugiau bepridursi, bet pasirodo klydau. Ponas Arūnas po šiuo įrašu paliko tokį komentarą, kad nesusilaikiau ir jį vizualizavau. Kviečiu pažiūrėti. Manau, kad tai, kol kas, geriausias kiaušinių virimo būdas! Na bent jau man... Skanaus!
.
muahaha :D koks puikus eksperimentas. tiesą sakant niekada nesu virusi kiaušinių dedant juos į verdantį vandenį, gi jie sutrūkti gali :) paprastai pusryčiam verdu apie 5-6 minutes ir gaunasi būtent toks, kokio noriu. o mama sakė, kad per Velykas reikia kietų kiaušinių, tad virėm apie 10-12 min.
AtsakytiPanaikintiLabai smagiai Velykinis įrašas! :))
AtsakytiPanaikintiVilma, kiaušiniai atsargiai dedami į verdantį vandenį nesutrūksta. Aplamai nesvarbu į kokį vandenį kiaušinius reikia dėti atsargiai :)
AtsakytiPanaikinti10-12 min. kiaušinių virimas jau akivaizdžiai per ilgas.... trynys tamsėti pradeda - darosi ne tai, kad naudingas, o kenksmingas.
labai geri išėjo, nepatamsėjo. labai ant mažos ugnies virėm svogūnų lukštuose, gi reikia, kad ir gerai nusidažytų :)
AtsakytiPanaikinti:)
AtsakytiPanaikintivisi sutrukinejo po 8 min virimo?
AtsakytiPanaikintiAs tai per nakti palaikau siltai po kaldra,o ryte verdu,nesutrukinejo dar ne vinas.
Panaikintimaladec labai gerai aprasedi. aciutau.
AtsakytiPanaikintiNaudingas ir paprastas. ačiū.
AtsakytiPanaikintisaltam vandenyje virtas kiausisnis po 8min istrauktas,taj net baltymas dar skystas buvo...kaip jus verdat nesuprantu...
AtsakytiPanaikintitai turbut nesupratai kad reikejo palaukti kol vanduo uzvirs... ir tada 8min pavirus istraukti ;)
Panaikintipritariu , kiausinis buvo visiskai nedavirtas...
PanaikintiGeras experimentas, aciu tikrai man padejo, pirma kart gyvenime viriau kiausinius, ir taip saunei pavyko, dekui dar syki.
AtsakytiPanaikintiOho, puikiai, galėtų daugiau tokio tipo eksperimentų būti :))
AtsakytiPanaikintiSuper ir pavyko svarbiausiai :) Aciu bandyojui;)
AtsakytiPanaikintiaciu
AtsakytiPanaikintiAs panasu eksperimenta dariau 12-os metu, nes labai megau minkstai virtus (skystas trynys) kiausinius ir norejau atrasti ta aukso viduriuka, kai baltymas jau isvires, o trynys dar nepradejo kieteti. Tai va, minkstai virtam kiausiniui isvirti reikia 100 sekundziu. Atsizvelgiant i parduotuvese parduodamus kiausiniu dydzius, reikia arba atmesti 10 sek (mazuciams kiausiniams) arba prideti 10-20 sekundziu stambiems kiausiniams.
AtsakytiPanaikintiAciu! labai pagelbėjo! ;)
AtsakytiPanaikinti1. Labai saunus eksperimentas!
AtsakytiPanaikinti2. Virimo laikas dar ir nuo virykles priklauso ir aisku nuo kiausiniu dydzio, cia tiems besigincyjantiems :)
*Koks fainas eksperimentas!! :D
AtsakytiPanaikinti*Valgytoja - o tuos kiausinius dejau i salta vandeni ar i verdanti? :)
Negali būti nustatyto laiko visiems atvejams.
AtsakytiPanaikinti1. Virimo laikas priklauso nuo kiaušinio dydžio. Didesnis vis ilgiau.
2. Virimo laikas priklaso nuo to kaip aukštai nuo jūros lygio juos verdate. Kuo aukščiau gyvenate, tuo ilgiau virs, nes vandens virimo temperatūra žemėja.
3. Verdant šaltame vandenyje, t.y. dedant kiaušinius į šaltą vandenį, priklauso nuo viryklės ir paties puodo. Didesnis puodas, daugiau vandens - ilgesnis laikas iki užvirimo. Taip pat jeigu verdant ant dujinės viryklės vanduo užverda per 5-10min, tai ant indukcinės per 30-50 sekundžių. Indukcinės viryklės atveju, tai kone tas pats kas dėti kiaušinį į verdantį vandenį. Taigi supraskite - laikas bus visiškai kitas negu rezultatai šiame eksperimente.
Todėl jeigu norite idealiai išsivirti kiaušinį, tai tokį ekspetimentą pasidarykite savo sąlygomis. Su savo puodu ir su savo viryke. Ir tai galios tik Jums asmeniškai. :)
As bandziau virti kiausinius saltame vandenyje 4min. mano dukra labiausiai kietus megsta, bet kai anesiau ir pradejau lupti niekas nepasikeite koks buvo pries verdant toks ir liko. Kodel taip atsitiko?
AtsakytiPanaikintiKai kurie nesupranta kad imetus kiausinius i salta vandeni reikia palaukti kol uzvirs vanduo ir tada skaiciuoti minutes:)
AtsakytiPanaikintikokio surumo turi buti vanduo ir kokio saltumo vanduo? ar uztenka druskos deti mazdaug tiek kaip kad verdant tarkim makaronus? ir tarkim isemus is saldytuvo kiausinis buna apie 7 laipsniu temperaturos, o vandeni pilu drungna, (jis tikrai siltesnis nei 7 laipsn.) tai manau reikia kad butu mazdaug vienoda temperatura, kad nesutrukinetu, ar gerai mastau? :D
AtsakytiPanaikintiVikato, druskos, taip, tiek kiek į makaronus :) tik nežinau, kiek jūs jos dedate :). Rimtai kalbant, tai kiek ten tos druskos reikia - pora arb. šaukštelių į puodą. O tik išimti iš šaldytuvo kiaušiniai, pradėjus juos virti turi didesnę tikimybę skilti.
AtsakytiPanaikintiVpš , įdedu kiaušus 10min , ir valgau .
AtsakytiPanaikintikas nežinojo, tai dar naujieną apie virimą pasakysiu. Kiaušinius kietai galima išvirti ir iš karto išjungus viryklę, vos tik jie užverda. Tiesiog tereikia paliti tame užvirusiame vandenyje. Tuomet skysti gausis už poros minučių, o kieti atitinkamai ilgiau, gal po kokių 10min.
AtsakytiPanaikintiAčiū, p. Arūnai, kad pasidalinote su iki šiol (bent man) negirdėtu kiaušinių virimo būdu. Suintrigavote, nusprendžiau išbandyti ir gavosi. Apie tai sukūriau naują įrašą su video: Kiaušinių virimas. Kaip virti kiaušinius. Ačiū Jums dar kartą!
PanaikintiAčiū už puikius patarimus :)
AtsakytiPanaikintiĮ sveikatą!
PanaikintiMegstu kiausinukus,skanu ir sveika,numates dar augint ir putpeliukes,ju kiaisinukus galima valgyt ir zalius su lukstukais.Labai sveika ir skanumelis! Tik jus pries valgant zalius reikia kruopsciai nuplauti.Kai kurie gituokliai kartais isgeria zalius vistukiu kiausinius su alum.Manau kad tai nera sveika
AtsakytiPanaikintipfffff... Saltame vandenyje viriau 4 min buvo visai skystas net baltymas nesukietejes :/
AtsakytiPanaikintiBent skaitei komentarus? Turi vanduo užvirt ir tik tada 4min laukt turi...
PanaikintiAš visada verdu šaltame vandenyje. O šiaip naudinga informacija. O dar pabandysiu kaip čia kažkas rekomendavo, tik užvirusius palikti ant kaitlentės 2 min. Ir man smalsu pasidarė.
AtsakytiPanaikintiKiniečiai verda taip vadinamą marmurinį kiaušinį su raštais 5 valandas.
AtsakytiPanaikinti