2014-09-05

,

Kepti kazlėkai dzūkiškai

kepti kazlėkai

Sutikite, skaniai atrodo. Turbūt jau ir seilė tįsta :)  Man irgi, nors ką tik juos valgiau, bet dar noriu. Minkštučiai, puručiai, tiesiog tirpsta burnoje. Atrodo kazlėkai, antrarūšiai grybai, ne visiems patinkantys sliduliukai-glituliukai, bet paragavę šio patiekalo nustebsite atradę kitokį jų skonį. O jis puikus! Ir dar kas, apart skonio, maloniai džiugina, tai greitas paruošimas (apie 15 min.), nes parneštų iš miško kazlėkų nereikia virti - iš krepšio tiesiai į keptuvę! Na, tiesa, prieš tai dar šiokį tokį darbelį atliekam, kaip antai: nulupam odelę nuo kepurės, nupjaunam kotelį, suplakam kiaušinį ir panašiai, bet tai smulkmenos.


Istorija


Šį receptą padiktavo viena mano teta aistringa grybautoja iš Dzūkijos kaimo. Grįžo kartą ji iš miško su pilnu krepšiu - kašiku, kaip dzūkai sako - miško gėrybių ir žiūriu, kad ant viršaus baravykų, raudonikių pūpso didelių kazlėkų kepurės. Čia dabar, kam tetai tie kazlėkai jei yra gerų grybų? Teta greitai atsakė į mano klausimą - čiupo kazlėkus, nulupo odeles, druskos, pipirų, į miltus, į kiaušinio plakinį ir ant keptuvės. Po kelių minučių plačiai šypsodamasi po nosim pakišo garuojančią lėkštę su viliojančiai atrodančiom puriom bandelėm. "Kas čia?" - klausiu. "Kepti kazlėkai" - sakys teta. "Eik sau, nevalgysiu, jie juk žali!" - suraukiau nosį. Teta paėmė vieną bandelę ir į burną. Reikėjo matytį su kokiu pasigardžiavimu ji juos valgė. "Tai vienas skaniausių namo patiekalų" - sakys kramsnodama teta. Neatsilaikiau, pabandžiau ir aš, ir pirmą kartą gyvenime atsikandau bei atsargiai, atsargiai prarijau neapvirtą (!), o tik keptuvėje keptą kazlėką. Ir ką jūs manot? Likau sužavėtas ne tik skoniu, bet ir nepaprastai paprastu šio patiekalo receptu. Nei atimsi, nei pridėsi - ne veltui dzūkai, girių grybų karaliai!

Kazlėkų paruošimas


Na, o dabar gaminam. Pradžioje bėgte į mišką! Kazlėkai dar auga ir augs dar visą rugsėjį. Ieškom didesnių. Kuo didesnis - tuo gardesnis!

Specialiai šiam įrašui ir aš nurūkau į mišką pasikazlėkauti. Vargo neturėjau. Jaunimėlyje - jauname spygliuočių miške - greitai radau kelias dešimtis grybų. Smagu, nes kai kurie belaukdami manęs net patys luptis buvo bepradedą :)


Parsinešę kazlėkus namo nulupkite nuo kepurėlių odelę ir nupjaukite nereikalingus kotelius:


Kai nupjausite kotelius patikrinkite, kad nebūtų nė vienos skylutės. Sukirmiję, nors ir nedaug kazlėkai mums nereikalingi. Galvutės turi būti sveikut sveikutėlės. Galvučių pjauti per pusę nerekomenduoju. Paprastai jei kotelis sveikas, o galvutės apačioje ir viršuje nesimato skylučių tai ir viduje bus viskas tvarkoj.

Nuluptas galvutes išplaukite po čiurkšle šalto vandens ir ant drėgnų pagal skonį pabarstykite druskos ir juodųjų pipirų:


Toliau išplakite kiaušinį, pasiruoškite miltus bei įkaitinkite su aliejumi keptuvę. Aliejaus negailėkite.


Kai aliejus įkais į keptuvę dėkite kazlėkų galvutes. Prieš tai pavoliokite jas miltuose ir sudrėkinkite kiaušinio plakinyje:


Aliejus keptuvėje kepimo metu turi čirškėti! Paskrudus vienai pusei verskite ant kitos. Taip vartydami kepkite, kol plutelė įgaus maloniai gelsvą atspalvį:


Štai kaip atrodė mano kazlėkai, kai juos baigiau kepti:


Na o dabar maloniausia dalis - valgymas. Man asmeniškai prie jų nieko netrūko, pagardinau tik petražolių šakelėm:


Skanaus, mielieji! Ir nepamirškite komentaruose parašyti ar jums patiko.


Patiko įrašas? Prenumeruokite PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

2 komentarai :

  1. Anonimiškaskovo 03, 2015

    Norėčiau, bet kur kovo mėnesį gauti kazlėkų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerbiamasis, ateis rudenėlis (praktiškai vasara) prisirinksite ir pasmaguriausite. Linkiu šių metų sezoną kazlėkais ir atidaryti :)

      Panaikinti