2013-11-17

,

Šokoladinis pyragas

(Šokoladinis pyragas su "smėlio juostelės" gabaliukais)

Šokoladinis pyragas! Beprotiškai skanus! Pirmą kartą kepiau pyragą  - ir gavosi! Visa šeimynėlė seilę varvino, vėliau pirštus laižė ir prašė pakartoti :). Šis pyragas nepaliks abejingo nei vieno smaližiaus.

Receptą padiktavo dukra Eglutė. Ačiū jai. Tiesa jos nurodytą ingredientų sąrašą papildžiau "smėlio juostele" ir glaistytu varškės sūreliu su aguonomis. Sutrupintą juostelę subėriau į miltus, o sūrelį ištirpdžiau su šokoladu. Vietoje "smėlio juostelės" galima naudoti įvairius smulkintus riešutus, džiovintų vaisių gabalėlius ar vien tik aguonas.

Šis receptas yra geras ir tuo, kad iš paruoštos masės galima iškepti ne tik pyragą, bet ir nuostabaus skonio keksiukus.

Taigi, gaminame. Ingredientai:
  • 150 g miltų 
  • žiupsnelis druskos
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 šaukštas kakavos 
  • 200 g šokolado (aš naudojau pienišką)  
  • 180 g sviesto 
  • 200 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • "Smėlio juostelė"
  • 1 glaistytas varškės sūrelis su aguonomis
 Ruošimas:
  1. Įkaitiname orkaitę iki 200°C temperatūros. 
  2. Į smulkius gabaliukus rankomis sutrupiname "smėlio juostelę".
  3. Dubenyje sumaišome miltus, druską, kepimo miltelius, kakavą ir "smėlio juostelės" gabaliukus.
  4. Garų vonelėje ištirpiname sviestą, šokoladą ir glaistytą varškės sūrelį. Maišome tol, kol šie produktai ištirps bei taps gražia, vientisa mase. 
  5. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi. 
  6. Į kiaušinio masę supilame išlydytą šokoladą su sūreliu, gerai išmaišome. 
  7. Į bendrą šokolado, sūrelio ir kiaušinio masę suberiame miltų mišinį. Mišinį beriame per tris kartus, vis išmaišydami tešlą. 
  8. Jei darome keksiukus, tuomet tešlą pusvalandžiui dedame į šaldytuvą, kad sutvirtėtų, taip lengviau įdėti į formeles. Jei darome pyragą - dėti į šaldytuvą nereikia, sumaišę iš karto pilame į kepimo formą išklotą popieriumi. 
  9. Išlyginame tešlos paviršių.
  10. Šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 - 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Kepimo metu jokiais būdais neatidarome orkaitės durelių, nes sugrius pyragas.
  11. Po 35 - 40  kepimo minučių atidarome orkaitę ir patikriname ar pyragas jau iškepęs. Keliose pyrago vietose bedame ir ištraukiame degtuką, jei degtuko kotelis švarus - neaplipęs pyrago gabalėliais -  vadinasi pyragas jau iškepęs, kitu atveju uždarome orkaitę ir dar keletą minučių  kepame.
  12. Viskas. Iškepusį ir atvėsusį pyragą pjaustome gabalėliais ir džiaugiamės nepakartojamu jo skoniu. Skanaus!


Svarbu: pyragą pjaustykite tik atvėsusį, nes tik ištrauktas iš orkaitės jis nepasiduos gražiam pjaustymui - subliukš.


  Patiko įrašas? Prenumeruok PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

2 komentarai :

  1. Edmundas Klimasgruodžio 21, 2013

    Labai gardu. Chebryte, su alum labai tinka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugas Velmunskisgruodžio 21, 2013

      Tiesa. Keksiukai skanesni. Niam niam.

      Panaikinti