2012-12-27

,

Keptos bulvės (kartafanas) arba kaip keptuvėje skaniai iškepti žalias bulves


Keptos bulvės gali būti skanios. Oi, atsiprašau, ne taip pasakiau, būdamas bulviavalgiškos šalies atstovu turėčiau sakyti, net ne sakyti, o rėkte išrėkti: "Keptos bulvės privalo būti skanios!". Tad, gerbiamieji kolegos bulviavalgiai - turiu teisę į Jus taip kreiptis, nes tikiu, kad tik ištikimybė bulvėms Jus atvedė prie šio įrašo :) - šiame įraše aš Jums atversiu akis ir pademonstruosiu kaip gaminamos skanios, labai skanios keptos bulvės.

Bulves kepsiu be jokių įmantrybių, gaminsiu paprastai, o pagardinimui naudosiu tik aliejų, druską ir laurų lapus. Bet prieš pradėdamas Jums varvinti seiles norėčiau trumpai papasakoti iš kur šis receptas atsidūrė ant mano stalo. Aišku, kam neįdomu - braukit akis į apačią ir eikit iškart prie recepto, bet nežinodami jo kilmės prarasite galimybę pajusti dar vieną, ypatingą šio patiekalo skonį.


Patiekalo istorijos skonis sovietiškai kareiviškas. 1989-91 m. turėjau "garbės" tarnauti Sovietų armijoje. Ne, neatspėjote, taip keptomis bulvėmis mūsų kareivėlių tuomet armijoje niekas nemaitino. Jeigu jau duodavo bulvių, tai tik per ypatingas šventes arba kartais jų rasdavom plaukiojančių kokioje kopūstų ar burokų buzoje, na tipo sriuboje, bet liežuvis neapsiverčia taip vadinti nosį raičiusio chloruoto birzgalo.

Mes, eiliniai, bulves valgydavome retai, bet užtai mūsų karininkai (ir už mus, ir už save) jas valgydavo vos ne kas dieną. Žiūrėk, tai trintos košės, tai keptų ar virtų, ar troškintų bulvių likučiai pūpsodavo nurinktose karininkų lėkštėse. Sekėsi tiems, kam tekdavo "garbė" tas lėkštes plauti, bet dar labiau sekėsi tiems kas tas bulves ant  lėkščių  dėdavo.

Tai štai, dėka pažįstamų eilinių virėjų bei sandėlininkų, kurių dėka ant karininkų lėkščių išdygdavo bulvės, ir ant mūsų kareivėlių vargano staliuko karts nuo karto šalia iš namų atsiųstų lašinių atsirasdavo šviežios bulvytės. Aišku tokia prabanga naudojosi tik taip vadinami "seniai", tai yra tie kurie jau buvo atitarnavę daugiau kaip pusę tarnybai skirto laiko. Likusieji, kol neiššaudavo jų valanda, būdavo tik bulvių  kepėjais ar seilių varvintojais.

Teko ir man apie pusmetį "seniams" bulves čirškinti. Dažniausiai tai buvo daroma vakarais, ant mažytės elektrinės viryklės, pasislėpus kokiame užkampyje, kad netyčia neužkluptu koks budintis karininkas. O jei gerą uoslę turintį kokį karininką kvapas atlydėdavo iki nelegalios virtuvėlės, tai vargas ateidavo užkluptiems kepėjams. Vargšeliai buvo verčiami išduoti tikruosius keptų bulvių užsakovus, bet, kaip taisyklė, niekas "senių" neišduodavo, o visą atsakomybę prisiimdavo ant savęs - geriau jau gauti kokią bausmę nuo valdžios, nei ilgą laiką po to kentėti nuo "senių".

Na, o bausmės būdavo įvairios ir dažniausiai jos priklausydavo nuo karininko nuotaikos arba velniai žino nuo ko - kaip šaudavo į galvą, taip ir skirdavo. Kartais gaudavai vietą karceryje, o kartais užtekdavo išklausyti tik riebių keiksmažodžių tiradą.

Gerai, grįžkime prie bulvių. Mums kareivėliams buvo svarbu, kad keptos bulvės būtų skanios ir patiktų "seniams", nes kitu atveju galėjai su ta pačia keptuve per galvą gauti. Didelio pasirinkimo neturėjom, - tik bulvės, aliejus, druska, keli laurų lapai ir keptuvė - vienu žodžiu tik tai, kas tuo metu mums kareivukams, tiksliau mūsų "seniams", "per blatą" buvo  prieinama. Toliau, buvo labai svarbu  laikytis tam tikros kepimo technikos: tinkamai supjaustyti bulves, laiku perversti, paskrudinti, pakartotinai įpilti aliejaus ir t.t.. 

Kas sugalvojo šią patiekalo kepimo techniką bala jį žino,  niekas tada apie tai  nekalbėjo ir niekam tada tai nerūpėjo, net ir pavadinimas "kartafanas" (rusiškai "картофан")  neaišku kokiu būdu ir kada prie patiekalo prisiklijavo.

Štai tokia šio patiekalo atsiradimo ant mano stalo istorija. Tokiu būdų bulvytes aš dažnausiai kepu savo šeimynos vakarienei prie šaltienos, dešryčių ar kefyro. Niam, niam kaip skanu.

Ir šioje vietoje braukusieji akis žemyn gali sustoti, nes toliau bus tik apie gamybą.   

Ingredientai:
Bulvės - tiek kiek  telpa į keptuvę
Aliejus - pradžioje tiek kiek reikia keptuvės dugnui sudrėkinti, vėliau tiek kiek reikia, kad sudrėgtų kepamos bulvės.
Laurų lapai - 6-10 lapelių matomai keptuvei
Druska - individualiai pagal skonį

Gaminimas:
Nuskustas bulves pjaustome griežinėliais. Kuo griežinėliai plonesni ir didesni - tuo geriau. Bulves pjaustome tiesiai į kepančią keptuvę ant pakaitinto aliejaus - apatinis sluoksnis skrudinasi, o viršutinis pilnėja naujais griežinėliais - puiku. Jei turite didelę keptuvę ir daug bulvių, tai proceso viduryje paskrudusias bulves iš apačios būtinai išverskite į viršų ir ant jų toliau pjaustykite žalias bulves. Supjaustę visas bulves ant viršaus užmeskite kelis laurų lapus:




Kepame ant didesnės nei vidutinė ugnies. Kepame tol, kol apatinis sluoksnis maloniai paskrus, tada verčiam ir vėl kepam, kol apskrus:



Tokiu kepimo, skrudinimo ir vertimo principu kepame tol, kol kepamos bulvės pasidarys sausos:




Tada į keptuvę papildomai pilam aliejaus. Pilame tiek, kad sudrėgtų kepamos bulvytės:



Pakartotinai įpylus aliejaus bulvės skrus sparčiau, tad dažniau jas reiks vartyti:


Bulvės jau dabar galima imti ir valgyti, bet asmeniškai man  patinka labiau paskrudusios bulvės, tad aš jas ilgiau pačirškinu:


Svarbu, kad iš keptuvės išimtos bulvės nebūtų sausos ir turėtų šiek tiek drėgnumo - o, kad geriau įsigertų laurų lapų aromatas iškepusias bulves apie 5 min. reikia palaikyti po dangčiu.

SKANAUS!

P.s. O, aš šiai fotosesijai ruoštas bulves valgiau su šaltiena ir kefyru, ir buvo la-a-a-bai skanu:



  Patiko įrašas? Prenumeruok PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

4 komentarai :

  1. Anonimiškasgruodžio 27, 2012

    Kulinaras tiesiog. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Galima dar ir tarkuotas bulves kepti "studentiskai"

    AtsakytiPanaikinti
  3. Net ant kaitlentės kepant laaabai puikiai gavosi, šiaip jau bulvių nemoku kepti, tai pradedu savimi didžiuotis. :) Dėkuj.

    AtsakytiPanaikinti
  4. nu jau kol davede iki tu bulviu kepimo nusibodo ir skaityt, skaiciau prabegom nes tikejaus kazko idomaus suzinot, o cia pasirodo eilinis kepimas kur musu tevai, senelei ir proseneliai taip kepe net nereikejo laukti kol i kariuomene paims kad ismokciau kepti bulves

    AtsakytiPanaikinti