2011-10-26

,

Troškinta menkė su morkomis ir svogūnais


Troškinta menkė

Šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie iki šiol kreivai žiūrėdavo į lėkštėje gulinčią žuvį. Pavyzdys mano aštuonmetis sūnus košmariškai nemėgstantis žuvies šį patiekalą kapojo, kad net ausys lapatojo :).

Taigi, jūsų dėmesiui troškinta menkė su morkomis ir svogūnais. Tai lengvas, purus, burnoje tiesiog tirpstantis patiekalas. Nepaprastai skanus yra jo sultinys-padažas. Pilkite jo į lėkštę kuo daugiau, negailėkite. Virtos bulvės, o ypač morkos prisigėrusios šio padažo yra tiesiog nepakartojamos. Man net dabar, berašant šias eilutes, burnoje renkasi seilės :).




Verta pabrėžti, kad šio patiekalo gamybai nereikia jokių įmantrių ingredientų, užteks paprastų dažno virtuvėje randamų produktų: morkų, svogūnų, bulvių, krapų, druskos, juodųjų pipirų, laurų lapų, aliejaus ir vandens.

Tiksli sudėtis:
1,5-2 kg menkės
1 citrina
2-3 svogūnai
4-5 morkos
1,5-2 stiklinės aliejaus
1 stiklinė vandens
bulvės (garnyrui)
krapai
juodieji pipirai
laurų lapai
druska


Taip pat žinotina, kad patiekalo gamyba yra paprasta ir nereikalauja didelių laiko sąnaudų. Paruošiamasis procesas trunka tik 20-30 min.

Patiekalą 4 asmenų šeimai gaminau iš dviejų kilograminių menkių (svoris su galvomis). Žuvį nuvaliau, supjausčiau gabalais, sudėjau į dubenį, apibarsčiau smulkintais krapais, apšlaksčiau 1 citrinos sultimis, pasūdžiau ir viską sumaišęs palikau kambario temperatūroje marinuotis:

Menkė

Kol žuvis marinavosi išvaliau ir griežinėliais supjausčiau morkas, svogūnus bei nuskutau bulves, dalimi (1/2) daržovių išklojau puodo dugną, principu: sluoksnis morkų, sluoksnis svogūnų:

Morkos ir svogūnai

Ant viršau sudėjau marinuotus menkės gabaliukus:

Marinuota menkė

Ant žuvies subėriau likusias morkas bei svogūnus, pabarsčiau juodųjų pipirų, šiek tiek druskos, įmečiau kelis laurų lapus, įpyliau 1,5 stiklinės aliejaus bei 1 stiklinę vandens ir pastačiau ant ugnies virti:

Verdantis puodas

Dėmesio: skysčio puode turi būti tiek, kad vos, vos semtų žuvį ir daržoves. Jeigu jo per daug, virimo metu nusemkite - juk ne sriubą verdate :). Puodą, kol užvirs, statykite ant didelės ugnies, kai užvirs ugnį sumažinkite ir troškinkite 40 min.

Žuvį pateikite su virtomis bulvėmis. Į lėkštę ant žuvies ir ant bulvių pilkite kuo daugiau sultinio su morkomis ir svogūnais, nes kaip minėjau pradžioje, jo skonis tiesiog nepakartojamas:

Menkė lėkštėje

Štai ir viskas. Skanaus!

Pssss...dar atskleisiu mažytę paslaptį: šis patiekalas kitą dieną būna šiek tiek skanesnis, nei tik ką pagamintas, tad nesijaudinkite jeigu per pietus nepavyks iškart įveikti viso puodo :).

Patiko įrašas? Prenumeruok PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

44 komentarai :

  1. Anonimiškasspalio 27, 2011

    super skonis,visgi lekiau i Lentvari fisho pirkti,skanu aciu uz receptuka.Andrius

    AtsakytiPanaikinti
  2. Andriau, į storumą :) ir dėkui už įvertinimą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. 1,5 stiklinės aliejaus?!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai taip 1,5 - 2 stiklinės aliejaus. Galiu nuraminti: valgant patiekalą nesijaučia jokio riebumo ar aliejaus pertekliaus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aišku, supratau. Ačiū Dariau.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Reiks išmėginti, Dariau ;).. Dėkui :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Atrodo nuostabiai, reiks ismeginti ...dekui

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškassausio 09, 2012

    kaip tik ka tik isbandziau jusu patiekala super aciu labai

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškasvasario 23, 2012

    Butinai pabandysiu!!!!!!!!!!!Saunus receptas!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Isbandyta, skanumelis !!! Aciu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškaskovo 22, 2012

      Joooo, puikus receptukas... Mums labai patiko, svarbu, viską sudėjai ir nesuki sau galvos, gaminasi troškinukas be didelių pastangų. Dar kartelį AČIŪ

      Panaikinti
  11. Skanumėlis! Paprasta, sveika ir labai skanu. Sultinukas nepakartojamas. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. sveiki.as ir isbandyti ruosiuosi si receptuka,tik va iskilo klausimelis ar marinuojant zuvi nieko daugiau nedejot iskyrus krapu is citrinos sulciu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marinatui tik krapai, citrinos sultys ir druska.

      Panaikinti
  13. menke,morkytes ir svogunai gavosi skanus,bet va padazas(skystis kur vire) nesigavo.buvo vien riebalai nors pyliau 1stk vandens 1.5stk aliejaus.ka negerai padariau?? noretusis ir to skanaus padaziuko paragauti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokį aliejų naudojote? Šiam patiekalui reikia rinktis labai gerą aliejų, o kai puodas užverda reikia nugriebti visą į viršų iškilusį aliejaus perteklių.

      Panaikinti
  14. Anonimiškasgegužės 22, 2012

    O jei naudoti menių file? Taip pat galima gaminti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Anonimiškasrugsėjo 02, 2012

    tai kam dar tiek daug pilt, jei paskui nugriebt :D siaip as irgi prisidedu prie liaupsiu -troskinukas tikrai labai skanus. aciu

    AtsakytiPanaikinti
  16. Gardžiai atrodo. Gal ir man išmėginti? Dėkui, Dariau :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Anonimiškasrugsėjo 23, 2012

    ryt bandysiu daryt

    AtsakytiPanaikinti
  18. Anonimiškasspalio 18, 2012

    Sveiki, o stikline, tai 200 ml? Aciu uz atsakyma

    AtsakytiPanaikinti
  19. Tikrai labai skanu, ačiū už puikų receptą! Šiandien gaminame jau antrą kartą!

    AtsakytiPanaikinti
  20. Jei marinuosis per nakti blogiau nebus?

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ačiū už receptą, aliejaus įpyliau gal pora šaukštų, bet kitą kartą iš viso nepilčiau, geriau kokios grietinėlės prieš pabaigą troškinimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Darius Kairaitisgruodžio 10, 2012

      irgi variantas

      Panaikinti
  22. Aš aliejaus pilu tik kelis šaukštus o vietoje vandens pieną.Pabandykit.Nors įdėją pačio recepto pasivogiau iš Dariaus,tik ,kadangi turėjau mažai aliejaus teko "tobulinti".Gavosi SUPER ...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Labai skanu, visai šeimynai labai patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Anonimiškaskovo 22, 2013

    Begalo skanu,pavalgem ir galvojam jog greitai vel troskinsim menkute,nes kas savaite vis pasigaunam sviezios,Norvegija turi privalumu zuvies patiekalam ruosti.....:)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Anonimiškasgegužės 17, 2013

    Labai skanu,gaminu antrą kartą,tik aliejau pilu gal trečdalį stiklinės:)Ačiū už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Troškinasi, žiūrėsim, kas gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Žiauriai skaniai gavosi :) likau patenkinta :) Tik vietoj citrinos actu apšlaksčiau, nes citrinos neturėjau :)jaučiu su ja dar skaniau :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Labai saunus troskinukas. Visi skaniai papietavom, aciu uz receptuka. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. super troskinukas super receptukas,o vyri kaip patiko tik ir praso,kad taip pagaminciau :),kitaip jau nebetinka.didelis aciu,kad dalinates receptuku sauniu :)

      Panaikinti
  29. Gerai pavyko. Darysiu antrą kartą.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Ačiū už receptą, super, pamėgau žuvį :D

    AtsakytiPanaikinti
  31. Anonimiškasgruodžio 13, 2013

    na isties paprasta ir l. skanu gavos !

    AtsakytiPanaikinti
  32. Anonimiškasrugsėjo 13, 2014

    Aš panašiai karpį darau,tik visiškai nepilu aliejaus o pabaigoje dedu grietinės arba grietinėlės :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. Anonimiškasrugsėjo 19, 2014

    Norėjau paklausti, ar marinatą, kuriame marinavosi žuvis, reikia kartu su žuvimi supilti į puodą ant morkų ir svogūnų, ar jis nereikalingas ir jį išpilti ir nenaudoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marinatą kuriame marinavosi žuvis tik į puodą :)

      Panaikinti
  34. Anonimiškasgruodžio 05, 2014

    Skaniausia žuvis parsiduoda parduotuvėje Šiaurės jūra

    AtsakytiPanaikinti
  35. Anonimiškassausio 28, 2016

    LABAI SKANU

    AtsakytiPanaikinti
  36. Anonimiškasvasario 23, 2016

    Kaip pasakytų mūsų šviesios atminties Maestro Vytautas Kernagis "Beprotiškai fantastiška!" Rytoj vėl taip ruošiu pietus.... o aš žuvies nemėgstu...:-D

    AtsakytiPanaikinti