2011-09-20

,

Grūzdai. Kaip iš grūzdų išvaryti kartumą ir paruošti skanų patiekalą

Juodieji grūzdai- šių metų mano grybavimo atradimas :)

Tai atrodo juodasis grūzdas:



Vakar jų pririnkau visą kibirą:


Na nebuvo ką daugiau rinkti !!!! Šie metai grybams nekokie: nei baravykų, nei raudonikių, nei kiškiabaravykių (na vienas kitas), nei raudonųjų musmirių, o dzūkai sako: "Jeigu miške nėra raudonųjų (paprastųjų) musmirių - nėra ir baravykų". Taip šiais metais ir yra, viena kita musmirė ir vienas kitas baravykas. O BŪDAVO ŠIMTAI !!!!


Bet kaip sakoma "nėra to blogo kuris neišeitų į gerą" - gavau progą pažinti naują grybą: juodąjį grūzdą.
Braidžiodamas mišku užklydau į beržynėlį. Tikėjausi rasti raudonikių. Špyga. Vėl nieko. Bet žiūriu juoduoja kepurė. Kas tai? Grūzdas? Taip, jis! Ai paimsiu, bent jau toks grybas bus kibire. Žiū, dar vienas, toliau dar vienas ir dar, ir dar... vienu žodžiu visas beržynas grūzdų. Ką daryti? Rinkti? Prisiminęs vieno pažįstamo pasakojimą apie grūzdų paruošimą ir neblogą jų skonį, puoliau rinkti. Paskambinsiu, paklausiu recepto ir pabandysiu pats pagaminti - pagalvojau, pasistačiau tikslą ir su pilnu kibiru grūzdų nužingsniavau link mašinos. Grįžau namo ir pagaminau skanų, NA TIKRAI, KAD SKANŲ patiekalą iš šitų juodagalvių grūzdų :), bet apie viską iš eilės.



Grūzdų kartumo nukenksminimas

Iš miško parneštus grūzdus apvaliau, nupjoviau kotus ir pamerkiau į šaltą (iš krano ir nesūdytą) vandenį:


Kaip matote visi grūzdai neveltui guli galvomis žemyn, nes tokioje padėtyje gulinčius grybus lėktštutės ir kokio nors sunkaus daikto pagalbą yra lengviau panardinti po vandeniu. Reikia, kad visi grybai paskęstų:


Tokioje padėtyje ir tame pačiame vandenyje grūzdai išbuvo 14 val. Tada nupyliau patamsėjusį vandenį ir užpyliau nauju šaltu iš krano. Ir vėl, bet dabar tik 4 val. prispaudžiau su lėkšte.

Po 4 val. (bendrai paėmus po 18 val.) grūzdus galima lupti. Reikia nulupti, nuskusti viršutinę tamsią kepurės odelę (beja ji lupasi (kraštuose) ir skutasi (viduryje) labai lengvai):


Štai kaip atrodo nuvalyta kepurė:


Valytus grūzdus supjausčiau gabalais ir sumečiau į puodą su šaltu vandeniu, gerai pasūdžiau (2 kupini šaukštai druskos) bei pastačiau ant ugnies virti:


Užvirusius grybus viriau 25 min. Virimo metu rasdavosi baltos putos kurias būtina buvo nugiebti:


Po 25 min. virimo grybus nukošiau, tai yra nupyliau karštą vandenį ir iš kart ant šiltų grybų užpyliau šalto vandens, kurį vėl tuoj pat nupyliau. Tada vėl užpyliau šalto vandens ir vėl pastačiau ant ugnies. Palaukiau kol užvirs ir tik užvirus nukėliau nuo ugnies ir nupyliau vandenį. Viskas grybai paruošti naudojimui. Kartumas "IŠVARYTAS" :))) Dabar juos galima valgyti tokius kokie yra, galima sūdyti, marinuoti ar kepti....

Kepinti grūzdai

Štai kaip atrodo svieste su svogūnais ir grietine kepinti grūzdai:


Niam, niam, NIAMMMMM - skanu po paraliais. Grybo (grūzdo) struktūra traški, kaip rudmėsės ir tai man patinka. Tiesas skonis kitoks nei rudmėsės. Rudmėsė turi saldumą, o grūzdas - ne . Grūzdo skonis iš ragautų tradicinių grybų greičiausiai primena kazlėko švelniai barchatinį skonį (tik be glitumo pojūčio).

Receptas

Keptuvėje ištirpinti sviestą, įpilti šlakelį aliejaus (kad nesukeptu sviestas), suberti kubeliais pjaustytą svogūną ir kepinti kol lengvai paskrus - pageltonuos. Supilti virtus grūzdus ir maišant kepti 3-4 min., vėliau įdėti šaukštą grietinės ir išmaišyti. Po 1 min. išjungti ugnį ir keptuvės turinį suberti į lėkštę. Skanaus!


Patiko įrašas? Prenumeruok PAVARYK! naujienas
Dalinkitės:  

14 komentarų :

  1. Anonimiškasrugsėjo 20, 2011

    Niekad nesuprasiu kaip galima grybus su duona valgyti..

    AtsakytiPanaikinti
  2. žiauriai ačiū, thank you, дзякуй, спасибо, paldies, aitäh ir pagaliau dziękuję bardzo już wlezlo...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Grybus su duona, kodėl gi ne? Skonio reikalas. Aš pavyzdžiui beveik viską su duona valgau išskyrus pienišką sriubą, cepelinus ir bulvinius bei miltinius blynus. Bet pažįstu žmogų kuris aplamai viską su duona valgo, net ir pienišką sriubą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškasrugsėjo 27, 2011

    Norejau padekoti autoriui. Puikus grybai, tikrai nesijaucia jokio kartumo. siek tiek patobulinau pabaiga: gruzdus apvoliojau miltuose ir iskepiau. Rezultatas puikus. aciu uz rekomendancijas "isvarant" kartuma:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškasspalio 19, 2011

    mirkyti vandenyje sitiek laiko?! Niekada to nedariau. Nusilupa ir be mirkymo labai gerai. Isverdu iprastai. Skanus grybai, sakyciau netgi pikantiski.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mirkyti reikia ne dėl to, kad lengviau luptusi, o dėl to, kad pasišalintų kartumas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškasspalio 29, 2011

    visa laika juos renkame, puikus grybai, kaip ir visi piengrybiai.tinka viskam -ir sudymui , ir saldymui, ir rauginimui. o kartumo nelieka pora kartu nuvirus. aisku jei verdat po 20 panasiai minuciu. praktiskai nekartus jau buna po pirmo virimo. bet jei verdat po 2minutes?,,,

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškasgruodžio 05, 2011

    ACIU UZ PUIKU RECEPTA!DABAR GALESIU VYRUI DAZNIAU RUOSTI GRUZDUS.RIMA

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškasvasario 07, 2012

    Mūsų šeimos tradicinis delikatesas iš gruzdų yra. Mes gruzdus irgi išmirkom, apverdam ir tada rauginam. Rauginimas atrodo taip:
    į kibirą dedamas sluoksnis grybų, tada prieskonių sluoksnis:lauro lapai, KALEDRA-būtinas ingredientas, druska, pipirai įvairūs. Tada vėl sluoksnis grybų... ir taip visas indas. ant viršaus paslegiam dangčiu ir akmeniu ant viršaus. užpilti vandeniu sūriu dar reikia. ir kas mėnesį maždaug pažiūrėti kaip ten kas vyskta, gal dapilti reikia vanedens ar pan.
    o valgome su virtomis bulvėmis. Grybus maišom su šviežiais svogūnais, grietine ir trupučiu aliejaus, plius karštos virtos bulvės-NUOSTABUS patiekalas :). Pamėginkite.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O ačiū labai už rauginimo receptą. Jo taip ieškojau. Puiku! Būtinai išbandysiu :)

      Panaikinti
    2. Anonimiškasrugsėjo 25, 2012

      ar reikia gruzdus supjauostiti pries sudant

      Panaikinti
    3. Manau, kad grūzdus raugti (manau sakydamas "sūdant" tai turėjai minty) galima ir pjaustytus ir ne. skonio reikalas.

      Panaikinti
  10. Anonimiškasspalio 02, 2012

    Oi, aciu labai! Pas mus sodyboje ju pilna auga, vaikai spardydavo, nes nezinojome ka su jais daryti, kol kaimynas neivardino kas tai per grybas, tai nusprendziau pasiieskoti ka su jais daryti- vualia!-nuostabus detalus aprasymas, aciu labai!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Dar grūzdus galima valgyti žalius, t.y. nevirtus. Juos tereikia nuvalyti, nemirkant tiek laiko. Supjaustyti kokiais 3-4 kv. cm gabalėliais, tokio diametro kepurėlių asmeniskai nepjaustau, dedu cielas :) , užpilame dauuug druskos ir paslegiame. Po paros, dviejų atsiranda skysčio, na tada grybukus į stiklainį sukemšu, pritrombuoju, kad neliktu oro tarpelių, ant viršaus vėl druskos ir uždarau dangteliu. Po poros mėnesių atidarom , numirkom, nuplaunam druską ir valgom su bulvėm arba duona. Mano draugei jie kažkodėl žuvį primena :D

    AtsakytiPanaikinti