2011-04-24

,

Virti kiaušiniai arba kiek laiko reikia virti kiaušinius, kad jie būtų tokie kokių nori

Kiaušiniai dėžutėje

Vieni kiaušinius virti deda į verdantį vandenį, kiti į šaltą, vieni kiaušinius verda 9 min., kiti 7 min., kiti 5 min., dar kiti tik 3 min. Kiek vis dėlto reikia laiko virti kiaušinius ir kokiame vandenyje pradėti virti: šaltame ar užvirusiame? Atsakymo į šiuos klausimus nutariau paieškoti pats, tad nusipirkęs dėžutę rudų kiaušinių nužingsniavau į virtuvę...



Užvirusiame vandenyje...

7 kiaušinius vieną paskui kitą dėjau į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir viriau atitinkamai 2,3,4,5,6,7 ir 8 min.. Išvirusius kiaušinius sunumeravau, kad nesuklysčiau kur kuris:

Kiaušiniai



po 2 min.
Štai taip atrodė kiaušinis viręs tik 2 minutes "užvirusiame" vandenyje:

Kiaušinis viręs 2 minutes

Lupant šio kiaušinio lukštą iš karto trūko viršūnėlė ir išsiliejo nesukietėjęs baltymas. Lupti lukštą taip, kad liktų nepažeistas baltymas buvo neįmanoma.

po 3 min.
Po 3 minučių virimo kiaušinis jau "davėsi" lupamas. Atsargiai lupant kiaušinio lukštą buvo galima išsaugoti sukietėjusį baltymą. Tiesa nulupęs beveik iki pusės toliau lupti nesiryžau - baltymo sienelė galėjo plyšti:

Kiaušinio lupimas

Kiaušinio viduje vis dar buvo skysto baltymo:

Kiaušinio viduje skystas baltymas

po 4 min.
Po 4 minučių virimo kiaušinis atrodė idealiai tinkantis mėgstantiems "skystai" virtus kiaušinius. Baltymo sienelės tvirtos - atsargiai lupant galima nulupti nors ir visą lukštą:

Kiaušinio baltymo sienelės tvirtos

Kiaušinio viduje baltymo skaidriu pavidalu jau neradau. Buvo tik balta drumzlina besiruošianti kietėti skysta masė aplipusi aplink trynį:

Skysta kiaušinio masė

po 5 min.
Po 5 minučių virimo buvo galima drąsiai nulupti jau visą kiaušinį:

Virtas kiaušinis po 5 virimo minučių

Kiaušinio baltymas buvo praktiškai sukietėjęs, tik vietomis matėsi dar šiek tiek baltų "snarglių". Kietėti-tirštėti buvo pradėjęs ir kiaušinio trynys:

Skystai virti kiaušiniai

po 6 min.
Po 6 minučių virimo kiaušinio trynys labai sutirštėjo - idealus "pusiau skysto" kiaušinio variantas:


po 7 min.
Po 7 minučių skystos masės praktiškai nebeliko:

Kiaušinis virtas 7 minutes


po 8 min.
Po 8 minučių.skystos masės nėra, bet yra tirštos ir akivaizdu, kad dar reikia šiek tiek laiko (+1min.) tam, kad kiaušinis būtų idealiai "kietai" išviręs:

Kietai virti kiaušiniai


Šaltame vandenyje...

Na o dabar kiaušiniai virti šaltame vandenyje. Į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu panardinau 2 kiaušinius:

Kiaušinių virimas šaltame vandenyje


Vieną kiaušinį užvirus vandeniui viriau 2 min., kitą 4 min.

po 2 min.
Po 2 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė kaip po 7 min. "užvirusiame" vandenyje:

Kiaušinis po 2 minučių virimo šaltame vandenyje

po 4 min.
O štai po 4 min. virimo "šaltame" vandenyje kiaušinis atrodė geriau išviręs nei po 8 min. virimo "užvirusiame" vandenyje:

Kiaušinis po 4 minučių virimo šaltame vandenyje

Išvada...

Kiaušinius geriau virti "šaltame" vandenyje, tai yra, kiaušinius dėti į puodą su šaltu vandeniu. Kaista vanduo, kartu kaista ir kiaušinis. Tokiu būdu verdant taupysis ne tik laikas bet ir dujos (ar elektra), o kiaušinio skonis nenukentės...

Verdant šaltame vandenyje:
po 1 min.  - skystas
po 2 min. - pusiau skystas
po 4 min. - kietas

Verdant užvirusiame vandenyje:
po 4 min. skystas
po 6 min. pusiau skystas
po 9 min. kietas

Mano atveju kiaušiniai buvo verdami ant vidutinio intensyvumo ugnies (dujų). Jeigu virsite kiaušinius ant mažesnės ar didesnės ugnies rezultatai tikėtina bus šiek tiek kitokie.

P.s.
Bendras "užvirusiame" vandenyje virtų kiaušinių vaizdas:

Virti kiaušiniai

O čia "šaltame" vandenyje:

Šaltame vandenyje pradėję virti kiaušiniai

PAPILDYTA 2015-10-25:

Tobulumui ribų nėra. Kai 2011 m. dariau šį eksperimentą su kiaušinių virimu. Gautus rezultatus paviešinau šiame puslapyje ir jie sulaukė nemažo populiarumo. Galvojau - ką ten daugiau bepridursi, bet pasirodo klydau. Ponas Arūnas po šiuo įrašu paliko tokį komentarą, kad nesusilaikiau ir jį vizualizavau. Kviečiu pažiūrėti. Manau, kad tai, kol kas, geriausias kiaušinių virimo būdas! Na bent jau man... Skanaus!


Patiko įrašas? Prenumeruokite PAVARYK! naujienas
.
Dalinkitės:  

34 komentarai :

  1. muahaha :D koks puikus eksperimentas. tiesą sakant niekada nesu virusi kiaušinių dedant juos į verdantį vandenį, gi jie sutrūkti gali :) paprastai pusryčiam verdu apie 5-6 minutes ir gaunasi būtent toks, kokio noriu. o mama sakė, kad per Velykas reikia kietų kiaušinių, tad virėm apie 10-12 min.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai smagiai Velykinis įrašas! :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, kiaušiniai atsargiai dedami į verdantį vandenį nesutrūksta. Aplamai nesvarbu į kokį vandenį kiaušinius reikia dėti atsargiai :)

    10-12 min. kiaušinių virimas jau akivaizdžiai per ilgas.... trynys tamsėti pradeda - darosi ne tai, kad naudingas, o kenksmingas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai geri išėjo, nepatamsėjo. labai ant mažos ugnies virėm svogūnų lukštuose, gi reikia, kad ir gerai nusidažytų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. visi sutrukinejo po 8 min virimo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As tai per nakti palaikau siltai po kaldra,o ryte verdu,nesutrukinejo dar ne vinas.

      Panaikinti
  6. Anonimiškasgegužės 19, 2012

    maladec labai gerai aprasedi. aciutau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Naudingas ir paprastas. ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškasrugsėjo 01, 2012

    saltam vandenyje virtas kiausisnis po 8min istrauktas,taj net baltymas dar skystas buvo...kaip jus verdat nesuprantu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškaskovo 31, 2013

      tai turbut nesupratai kad reikejo palaukti kol vanduo uzvirs... ir tada 8min pavirus istraukti ;)

      Panaikinti
    2. Anonimiškasgegužės 14, 2013

      pritariu , kiausinis buvo visiskai nedavirtas...

      Panaikinti
  9. Anonimiškasrugsėjo 13, 2012

    Geras experimentas, aciu tikrai man padejo, pirma kart gyvenime viriau kiausinius, ir taip saunei pavyko, dekui dar syki.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oho, puikiai, galėtų daugiau tokio tipo eksperimentų būti :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Super ir pavyko svarbiausiai :) Aciu bandyojui;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. As panasu eksperimenta dariau 12-os metu, nes labai megau minkstai virtus (skystas trynys) kiausinius ir norejau atrasti ta aukso viduriuka, kai baltymas jau isvires, o trynys dar nepradejo kieteti. Tai va, minkstai virtam kiausiniui isvirti reikia 100 sekundziu. Atsizvelgiant i parduotuvese parduodamus kiausiniu dydzius, reikia arba atmesti 10 sek (mazuciams kiausiniams) arba prideti 10-20 sekundziu stambiems kiausiniams.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Anonimiškassausio 28, 2013

    Aciu! labai pagelbėjo! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Anonimiškaskovo 28, 2013

    1. Labai saunus eksperimentas!

    2. Virimo laikas dar ir nuo virykles priklauso ir aisku nuo kiausiniu dydzio, cia tiems besigincyjantiems :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. *Koks fainas eksperimentas!! :D

    *Valgytoja - o tuos kiausinius dejau i salta vandeni ar i verdanti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Anonimiškasbirželio 23, 2013

    Negali būti nustatyto laiko visiems atvejams.
    1. Virimo laikas priklauso nuo kiaušinio dydžio. Didesnis vis ilgiau.
    2. Virimo laikas priklaso nuo to kaip aukštai nuo jūros lygio juos verdate. Kuo aukščiau gyvenate, tuo ilgiau virs, nes vandens virimo temperatūra žemėja.
    3. Verdant šaltame vandenyje, t.y. dedant kiaušinius į šaltą vandenį, priklauso nuo viryklės ir paties puodo. Didesnis puodas, daugiau vandens - ilgesnis laikas iki užvirimo. Taip pat jeigu verdant ant dujinės viryklės vanduo užverda per 5-10min, tai ant indukcinės per 30-50 sekundžių. Indukcinės viryklės atveju, tai kone tas pats kas dėti kiaušinį į verdantį vandenį. Taigi supraskite - laikas bus visiškai kitas negu rezultatai šiame eksperimente.
    Todėl jeigu norite idealiai išsivirti kiaušinį, tai tokį ekspetimentą pasidarykite savo sąlygomis. Su savo puodu ir su savo viryke. Ir tai galios tik Jums asmeniškai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. As bandziau virti kiausinius saltame vandenyje 4min. mano dukra labiausiai kietus megsta, bet kai anesiau ir pradejau lupti niekas nepasikeite koks buvo pries verdant toks ir liko. Kodel taip atsitiko?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Anonimiškaskovo 25, 2015

    Kai kurie nesupranta kad imetus kiausinius i salta vandeni reikia palaukti kol uzvirs vanduo ir tada skaiciuoti minutes:)

    AtsakytiPanaikinti
  19. kokio surumo turi buti vanduo ir kokio saltumo vanduo? ar uztenka druskos deti mazdaug tiek kaip kad verdant tarkim makaronus? ir tarkim isemus is saldytuvo kiausinis buna apie 7 laipsniu temperaturos, o vandeni pilu drungna, (jis tikrai siltesnis nei 7 laipsn.) tai manau reikia kad butu mazdaug vienoda temperatura, kad nesutrukinetu, ar gerai mastau? :D

    AtsakytiPanaikinti
  20. Vikato, druskos, taip, tiek kiek į makaronus :) tik nežinau, kiek jūs jos dedate :). Rimtai kalbant, tai kiek ten tos druskos reikia - pora arb. šaukštelių į puodą. O tik išimti iš šaldytuvo kiaušiniai, pradėjus juos virti turi didesnę tikimybę skilti.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Vpš , įdedu kiaušus 10min , ir valgau .

    AtsakytiPanaikinti
  22. kas nežinojo, tai dar naujieną apie virimą pasakysiu. Kiaušinius kietai galima išvirti ir iš karto išjungus viryklę, vos tik jie užverda. Tiesiog tereikia paliti tame užvirusiame vandenyje. Tuomet skysti gausis už poros minučių, o kieti atitinkamai ilgiau, gal po kokių 10min.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, p. Arūnai, kad pasidalinote su iki šiol (bent man) negirdėtu kiaušinių virimo būdu. Suintrigavote, nusprendžiau išbandyti ir gavosi. Apie tai sukūriau naują įrašą su video: Kiaušinių virimas. Kaip virti kiaušinius. Ačiū Jums dar kartą!

      Panaikinti
  23. Ačiū už puikius patarimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  24. Megstu kiausinukus,skanu ir sveika,numates dar augint ir putpeliukes,ju kiaisinukus galima valgyt ir zalius su lukstukais.Labai sveika ir skanumelis! Tik jus pries valgant zalius reikia kruopsciai nuplauti.Kai kurie gituokliai kartais isgeria zalius vistukiu kiausinius su alum.Manau kad tai nera sveika

    AtsakytiPanaikinti
  25. pfffff... Saltame vandenyje viriau 4 min buvo visai skystas net baltymas nesukietejes :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bent skaitei komentarus? Turi vanduo užvirt ir tik tada 4min laukt turi...

      Panaikinti
  26. Aš visada verdu šaltame vandenyje. O šiaip naudinga informacija. O dar pabandysiu kaip čia kažkas rekomendavo, tik užvirusius palikti ant kaitlentės 2 min. Ir man smalsu pasidarė.

    AtsakytiPanaikinti