2008-07-21

Šašlykinė. Kaip padaryti, kad šašlykinėje ilgiau laikytųsi karštis ir iškeptų skanūs šašlykai

PhotobucketŠį savaitgalį šašlykus kepiau ant patobulintos šašlykinės. Anksčiau šašlykinėje sudeginęs glėbį malkų galėjau iškepti tik vieną porciją šašlykų. Šį kart ant tų pačių žarijų kepiau dvi, nors galėjau iškepti ir trečią porciją. Patobulinta šašlykinė labai gerai laikė karštį. Maža to, patys šašlykai kepė žymiai greičiau. O skonis? Na skonis savaime suprantama nuo karščio nepriklauso, jam įtakos turi tik mėsos paruošimas, tai yra marinatas. Apie tai skaitykite apačioje.

Kaip patiems pasigaminti gerai karštį laikančią šašlykinę? O gi labai paprastai. Paimkite šamotines plytas ir jomis išklokite visą šašlykinės dugną. Viskas. Tiesa įkaitusios plytos turi savybę plėstis, tokie jau fizikos dėsniai, todėl klodami plytas nebijokite palikti tarpų.

Štai pavyzdžiui paimkime paprastą šašlykinę:

Photobucket


Ją radau pas "Glori ir ko". Panašių išmatavimų šašlykinių pilni prekybos centrai. Šios šašlykinės dėžės ilgis 50 cm. plotis - 26 cm, aukštis - 22,5 cm. Aukštis sienelių nėra didelis, o įdėjus į vidų plytas jis dar sumažės, todėl plytas šiai šašlykinei reikia rinktis plonesnes. Jų tikrai nesunku rasti. Štai kad ir šios:

Photobucket


Jas radau pas SKV, bet neabejoju, kad tokių plytų nesunku rasti ir kitose statybinėse parduotuvėse. Šių išmatavimų 4 plytos idealiai užpildys visą šašlykinės dugną. 4 plytos = 45,6 cm. Tiesa plytos uždengs apačioje esančias skyles, bet argi sudėtinga paėmus drėlę prismaigstyti naujų skylių. Aišku, kad ne. Štai ir viskas. Paprasta kaip du kar du.

Na ir kuriems velniams reikalingas šis vargas jeigu nemokėsime išsikepti skanių šašlykų. Mėsos marinavimo būdų yra sočiai, ir visi jie geri. Na, ne visi, bet dauguma. Pats esu išbandęs ne vieną - įdomu eksperimentuoti. Bene skaniausi, aišku man ir mano šeimynai pasirodė šašlykai marinuoti "ant" kefyro. Nusipirkite prieskonių šašlykams, kefyro, druskos, pipirų ir svogūno. Viską suberkite, supilkite ant kiaulienos nugarinės. Aš į bendrą masę dar įmetu keletą gabalėlių kiaulienos šoninės, ji riebesnė, duoda truputį riebumo. Viskas, iš taip paruoštos "kefyrinės" mėsos skanesnių šašlykų dar neteko skanauti. O paskutinį kartą, tai yra šiam savaitgaliui šašlykus marinavau pagal šį receptą (žiūrėti žemiau).

Tiesa šiame vaizdelyje skamba mano balsas. Jeigu kam įdomu išgirsti žmogaus rašančio šį blogą balsą - susipažinkite, tik daug nekritikuokite, nesu garsinimo reikalų profas :) Skanaus!



 PAVARYK! Naujienos RSS
Dalinkitės:  

3 komentarai :

  1. Anonimiškasrugsėjo 01, 2008

    Keistas teiginys, kad nuo kepimo temperat8ros šašlyko skonis nepriklauso. Dar ir kaip priklauso. Žinoma tiesiogiai ,pačioms skoninėms savybėms tai įtakos neturi, tačiau nuo kepimo temperatūros priklauso tai ar mėsa išdžius ar apsvils. Optimalus laikas vienai šašlyko pusei kepti 5 - 6 min.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš asmeniškai kepu neskaičiuodamas laiko. Tiesiog orentuojuosi pagal situaciją - apsuku
    vieną iešmą, jeigu paraudo, tada verčiu visus. Svarbiausia, žiūriu, kad nesusviltų. Šiaip tai iešmus vartau dažnai. Dažniau nei 5-6 min. Matydamas, kad mėsa sausėja - ant jos atsargiai užpilu to paties marinato kuriame mėsa marinavosi. Kepant tokiu principu - iškepusi mėsa pas mane būna minkšta

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu uz patarima kaip sutaupyti malku! Taciau smestelejo mintis, kad galbut saslykai iskepa greiciau ne kiek del plytu, o todel, kad atstumas iki angliu sumazeja... :) Laimingu nauju!

    AtsakytiPanaikinti