2014-03-09

Kibinai. Netikrų, bet skanių Kibinų receptas


Kibinai
 Kibinai

Kaip Trakuose gaminami kibinai

SKANŪS KIBINAI

Receptas apačioje, o prieš tai truputis istorijos kodėl juos vadinu netikrais.

Trakus garsina vietinės valdžios skandalai su mafiozu "Narkuša"priešaky, salos pilis, graži gamta su ežerais, na ir žinoma dar Vytauto laikais kartu su karaimais į Lietuvą atkeliavę kibinai - pyragėliai su mėsa arba kaip lenkai turistai vadina "pyrožki s mensem".


Tikri karaimų kibinai yra gaminami iš mielinės tešlos ir būtinai su aviena. Tokių kibinų atvykę į Trakus galite paragauti Kybynlar'e - karaimams priklausančiame tautinių patiekalų restorane arba tiesiog nusipirkti pas pačius karaimus. "Iš namų" kibinai parduodami miestelio gale (Karaimų g.) iškart už Senosios Kibininės esančiame privačiame karaimų name. 


Nuo XIV a. kai Vytautas į Lietuvą atvežė karaimus nutekėjo daug vandens - daug kas pasikeitė ir keičiasi. Taip ir su kibinais. Kaip ir tradicinė, tikroji karaimų kalba švelniai tariant Trakuose "išsigimė" - atsirado trakietiškas akcentas, tik Trakų karaimams būdinga tartis, taip ir kibinai per tą laiką vietinių lietuvių išradingumo dėka įgavo daugybę formų, variacijų ir skonių. 



Pavyzdžiui legendinė Trakų Senoji kibininė šiandien siūlo paragauti net 12 rūšių kibinų-"NEkibinų" su kokiais tik nori įdarais. Beja  būtent Senoji kibininė praėjusio amžiaus 8 dešimtmetyje pirmoji šalyje pradėjo kepti “netikrus”, bet l-a-a-a-bai skanius kibinus. Ir po šiai dienai kepa... Ir keps tikriausiai dar ne vieną šimtą metų, nes daugiau niekas taip skaniai, kaip jie, nemoka kepti :). Aš rimtai. Daug Trakuose esu išragavęs "netikrų" kibinų, bet kibininės man skaniausi.

Tai štai, "Netikrų", bet l-a-a-a-bai skanių kibinų receptu, tiesa ne Senosios kibininės, nes jų receptas akylai saugomas po devyniais užraktais - nenukniauksi :), o vietiniu, trakietišku, einančiu iš lūpų į lūpas noriu pasidalinti ir su jumis. Beja pagal šį receptą pagaminti kibinai skoniu mažai nusileidžia legendiniems Senosios kibininės kibinams.

Namuose bent kartą per mėnesį mano mylimoji žmonelė randa 2 val. laiko (tiek laiko trunka visa gamyba) tam, kad palepintų mūsų šeimynėlės pilvukus skaniais pyragėliais.

Neaprašinėsiu gamybos proceso, viską matysite šiame vaizdelyje (žiūrėti žemiau). Praėjusį sekmadienį apsiginklavęs fotoaparatu tryniausi virtuvėje ir pliauškinau visą procesą. Stengiausi padaryti, kad būtų kuo aiškiau. Jeigu kils klausimų rašykite komentaruose - atsakysiu. Taigi, žiūrėkite, gaminkite ir skanaukite. Skanaus! 
 

Kibinų receptas

Pagal šį receptą pagaminsite apie 30 vnt kibinų - visai šeimynai ir svečiams. Kibinai skanūs ir šalti :) 


Tešlai reikia:
1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų
450 g Eve margarino
4 kiaušinių
200 g 30 proc. riebumo grietinės
žiupsnelio druskos

Įdarui reikia:
1 kg kiaulienos sprandinės
3 svogūnų
50 g Eve margarino
0,5 (pusė) pakelio Vegetos
maltų juodųjų pipirų
šlakelio šalto virinto vandens

Kibinų gamyba detaliai

Atsisiųsti | Spausdinti
 
Pradžioje gaminame tešlą.

Į puodą pilame miltus. Išpilame visą pakelį:
Pilame miltus

Toliau margarinas. 450 g margarino supjaustome gabaliukais ir metame į miltus:
Dedame margariną

Įberiame žiūpsnelį druskos:
Įberiame druskos

Viską gerai sutriname:
Viską gerai sutriname

Labai gerai sutriname:

Labai gerai sutriname

Tik nepersistengiame. Svarbiausia, kad tolygiai pasiskirstytų margarinas, o maži neišsitrynę margarino gumbeliai gali likti - nieko tokio:

Tik nepersistengiame

Toliau kiaušiniai. Pradžioje imame vieną kiaušinį ir atskiriame jo trynį. Baltymą pilame į masę:
Atskiriame kiaušinio trynį

O trynį į indelį - jo mums prireiks vėliau, o dabar tegul ilsisi :)
Trynį dedame į indelį

Likusius 3 kiaušinius su visu jų turiniu mušame į masę:
Tris kiaušinius mušame į masę

Toliau į masę dedame 200 g grietinės:
Dedame grietinę

Ir viską gerai maišom ir minkom:
Maišom ir minkom

Minkom, maišom ir vėl maišom, ir vėl minkom:
Vėl maišom ir minkom

Taip darbuojamės iš peties tol, kol kibinų tešla nelips prie rankų:
Kibinų tešla

Paruoštą tešlą su visu puodu statome į šaldytuvą. Šaldytuve tešla turi būti 30 min.:
Tešlą statome į šaldytuvą

Kol tešla stovi šaldytuve gaminame įdarą. Pradžioje kubeliais supjaustome mėsą:
Kubeliais pjaustome mėsą 

Pradžioje susipjaustome juostelėm 

Kubeliais pjaustyta mėsa 

Mėsa kibinams

Toliau margarinas:
Margarinas

50 g margarino dedame į mėsą;
Dedame margariną į mėsą 

Ir kubeliais supjaustome 3 svogūnus:
Svogūnai

Svogūnus pjaustome kubeliais

Ir beriame į dubenį su mėsa:
Svogūnus maišome su mėsa

Įpilame šlakelį šalto virinto vandens:
Įpilame vandens

Toliau 0,5 pakelio Vegetos (vietoj Vegetos galima naudoti druską, tik aišku ne 0,5 pakelio, o pagal skonį):
Vegeta 

Vietoje Vegetos galima naudoti druską

Ir juodųjų pipirų (kiek kam patinka):
Juodieji pipirai

Toliau viską gerai, LABAI GERAI, išmaišome:
Maišome masę kibinams 

Kibinų įdaras

Po 30 min. traukiame iš šaldytuvo tešlą ir formuojame vienodo dydžio kamuoliukus:

Kibinų gamyba


Kibino kamuoliukas

Suspaudžiame juos:
Suspaudžiame tešlą 

Kibino blynelis

Ir kočiojame:
Tešlos kočiojimas

Ant iškočiotų blynelių dedame įdarą:
Dedamas kibinų įdaras

Ir formuojame kibinus:
Kibino formavimas 

Kibino nugarėlės formavimas 

Kibino nugarėlė

Kibino pynutė

Suformuotas kibinas

Suformuotus kibinus dedame ant skardos:
Kibinas skardoje

DĖMESIO! Skarda turi būti sausa, jokių riebalų ar aliejų!
Kibinai skardoje

Dabar plakame atidėtą kiaušinio trynį. Prieš tai įpilame šlakelį šalto virinto vandens:
Šlakelis vandens 

Trynio plakimas

Su kiaušinio plakiniu ištepame visų kibinų viršūnėles:
Kiaušinio plakinys 

Kibinas su plakiniu 

Kibinai su plakiniu

Šauname į orkaitę:
Kibinai orkaitėje

Kepame 200 laipsnių temperatūroje 25 - 30 min.




Skanūs Kibinai

Viskas. Dar kartelį skanaus!

O čia demonstruojama kibinų juostelės užlenkimo technika. Ačiū Tiosyte


 Patiko įrašas? Prenumeruokite PAVARYK! naujienas