penktadienis, gruodis 21, 2007

Kūčių patiekalai, maistas. Ką per Kūčias ant stalo deda virėjų prezidentas?

PhotobucketValius Čepanonis - vienas geriausių Lietuvos virėjų. Šiuo metu yra Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVK asociacija) prezidentas. Valius mielai sutiko atsakyti į keletą Pavaryk.lt klausimų.

Kokius patiekalus Kūčių stalui ruošia virėjų prezidentas?

Nieko mandro. Per Kūčias nesivaikau madų ir stalą ruošiu paprastai - sako Valius - Ant mūsų stalo visada būna 12 patiekalų, kuriuos visus būtinai turim paragauti. Tai:
Kūčiukai arba "šližikai" - kai turiu laiko pats gaminu, kai ne - perku.
Spanguolių kisielius - gaminu pats ir būtinai iš spanguolių.
Aguonų pienas - mėgstamiausias mano Kūčių valgis. Verdančiu vandeniu užpilu aguonas ir palieku 3 val. Po to perkošiu ir su trintuve trinu. Gal kokius 10 kartų pertrinu. Vėliau vėl užpilu verdančiu vandeniu.
Silkė su grybais ir svogūnais.
Silkė su morkomis ir svogūnais.
Kepta ežero lydeka - ežero lydeką tradiciškai Kūčioms perku tik šviežią ir elementariai ją išsikepu.
Kepta jūros lydeka - jūros lydeką kepu tešloje.
Koldūnai su grybų įdaru - paruošiu tešlą, plonai ją iškočioju ir padalinu puoduko dydžio apskritimais. Į vidų dedu grybų įdarą. Kartais maltus grybus su svogūnais, kartais (kai turiu) šviežių baravykų puseles. Įdarą užsuku tešla -padarau formas kaip tradicinių koldūnų ir dedu į puodą virti. Išvirusius koldūnus prieš pateikdamas ant stalo apipilu aliejuje keptais svogūnais.
Vaisiai (obuoliai, kriaušės).
Juoda duona.
Batonas.
Raudonas stalo vynas.

Ar dedate ant stalo šieno?

Būtinai. Per Kūčias važiuojame į kaimą. Ten yra kluonas, o jame visada būna šieno. Ant stalo tiesiam lininę staltiesę ir po ja paberiam kvepiančio šieno. Pavalgę vaikiškai juokaujam traukdami iš po staltiesės šiaudus. Kuris ištrauks ilgiausią - tas neva ilgiausiai gyvens.

O į kluoną ar tvartą einat klausyt kaip kalba gyvuliai?

(Juokiasi). Keletą kartų bejuokaudami buvom nuėję, bet tik juokais. Šiaip, kad vakaras linksmesnis būtų visada sumąstom kokių linksmų žaidimų.

O alkoholį per Kūčias ar galima gerti?

Kodėl gi ne. Raudonas stalo vynas - ne degtinė. Nuo degtinės arba kitų stiprių gėrimų vertėtų susilaikyti, o lengvo vyno taurė - ne nuodėmė. Aš jį laikau dvyliktuoju Kūčių patiekalu. Tiesa, duoną su batonu skaičiuoju taip pat kaip atskirus patiekalus.

Ačiū, Valiau, gerų tau švenčių.

Jums taip pat.

SILKĖ SU GRANATAIS - receptas pateiktas žemiau komentaruose
Photobucket
Foto šaltinis: povarenok.ru

Pasidalink įrašu:

Žymės


6 komentarai :

  1. Anonimiškasgruodis 17, 2008

    gal galite koki kuciu recepta duoti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. TROŠKINTAS SU ALUMI KARPIS (4 porc.)

    1000g karpio, 200g svogūnų, 50g sviesto, 50g aliejaus, 15g česnako, 50g citrinų sulčių, 60g razinų, 150g šviesaus alaus, 5g gvazdikėlių, pipirų, druskos.
    Išvalytas karpis supjaustomas 7cm storio riekutėmis, pabarstoma druska, pipirais ir riebaluose apvoliotais gvazdikėliais. Marinuojama 20min.
    Sviesto ir aliejaus mišinys įkaitinamas puode, sudedami kubeliais pjaustyti svogūnai ir pakepinami kol suminkštės. Supilamas alus, užverdama, sudedami žuvies gabalėliai, smulkiai sukapotas česnakas ir troškinama ant silpnos kaitros, kol žuvis suminkštės. Tuomet žuvis išimama, į padažą sudedamos razinos, užverdama, pagardinama citrinų sultimis, pipirais, druska.

    Šiaip kaip ir virėjų prezidentas rekomenduoju Kūčių stalui negaminti įmantrių patiekalų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškasgruodis 22, 2008

    gal kas žinot silkės su granatais ir svogūnais receptelį

    AtsakytiPanaikinti
  4. SILKĖ SU GRANATAIS (nuotrauka viršuje)

    500 g. silkės, 0,5 granato, 0,5 citrinos, 1 svogūnas, 1 arbatinis šaukštelis trinto imbiero, juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį, 0,5 arbatinio šaukštelio cukraus, 2 šaukštai augalinio alyvuogių aliejaus.

    Silkę pjaustom gabaliukais.
    Dabar ruošiame silkės marinatą:
    Į atskirą indą išspaudžiame citrinos ir granato sultys (keletą granato grūdelių paliekame papuošimui). Į sultys dedam trintą imbierą, pipirus, druską, cukrų, alyvuogių aliejų. Viską gerai išmaišome.

    Dabar užpilam pjaustytą silkę paruoštu marinatu ir valandai paliekame šaltoje vietoje marinuotis.

    Teikdami ant stalo silkę pabarstome granato grūdeliais ir svogūno griežinėliais. SKANAUS!

    Receptą radau čia: povarenok.ru

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškasgruodis 21, 2009

    Kokia zuvi butu galima panaudot vietoj karpio - TROŠKINTAS SU ALUMI KARPIS recepte ?Dekui

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškasgruodis 13, 2011

    http://filmai.in/uzeik-716914.html

    AtsakytiPanaikinti